Uzman Psikolog Kübra Arıkan

acelya-sahin-firat

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde tam burslu olarak Psikoloji eğitimine başlayan Kübra Arıkan, 2019 yılında yüksek onur öğrencisi ve bölüm ikincisi olarak mezun olmuştur. 2020 yılında Koç Üniversitesi’nde Gelişimsel Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimine başlamış ve 2022 yılında Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk danışmanlığında yazdığı “Ebeveyn Kontrolünden Çocuğun Kontrolüne: Ebeveynlerde Stres ve İyi Oluş Halinin Rolü” başlıklı tezi ile mezun olmuştur. 2022 yılında ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Programı Çocuk-Ergen alt dalında ikinci yüksek lisansına başlamıştır, şu an tez dönemindedir.

2020-2024 yıllarında Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji ve Klinik Psikoloji bölümlerinde araştırma ve öğretim asistanı olarak çalışmıştır.

Lisans yıllarında, Ekip Norma Razon ve Balıklı Rum Hastanesi’nde staj yapmıştır. TEGV, World Human Relief (WHR) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve derneklerde gönüllü çalışmalar yapmıştır, Bilgi Açık Kapı öğrenci kulübünde şiddet ve travmayı önleme konusunda toplumsal çalışmalar düzenlenmesine katkı sağlamıştır. 2017 yılında Doç. Dr. Ayten Zara önderliğinde WHR ile Uganda’da koruma altındaki çocuklarla psikososyal destek çalışmalarında ve topluma yönelik sürdürülebilirlik çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır, 2021 yılında ise Marmaris’teki yangından etkilenen bireyler ve çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmalarına destek olmuştur. 2023 yılında Türk Psikologlar Derneği’nin “Deprem Psikososyal Dayanışma Ağı” (DEPSDA) projesi kapsamında Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen kişilere yönelik psikososyal destek çalışmalarına katkı sağlamıştır.

Saha deneyimlerinin yanı sıra, akademik alanda da çeşitli projelerde asistanlık yapmıştır. Yrd. Doç. Dr. Elif Göçek tarafından yürütülen “Çocuklarda Yaşam Değişimleri Ölçeği” geliştirilmesi projesine, Koruncuk Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “Biyolojik Ailelere Dönüş” projesine, Doç. Dr. Ümit Akırmak tarafından yürütülen ve daha sonra kitap haline getirilen Türkçe’de serbest kelime çağrışım normlarının toplanması araştırmasına, Doç. Dr. Sibel Halfon tarafından yürütülen “Psikodinamik Oyun Terapisinin Etkililiğinin İncelenmesi”, “Çocuklar İçin Zihinselleştirme Temelli Psikoterapi” ve “Çocuklar İçin Duygu Düzenleme Odaklı Psikoterapi” araştırmalarına ve Koç Üniversitesi Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuvarı’ndaki bazı çalışmalara veri toplama, düzenleme ve kodlama gibi aşamalarda katkı sağlamıştır. Psikoterapi süreçlerine dair farklı ölçüm araçlarının, örneğin; bağlanma (oyuncak öykü), zihin durumlarına dair konuşmaların kodlanması gibi, kodlama eğitimlerini almıştır. Ayrıca akademik ilgi alanlarına yönelik farklı makaleleri ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmıştır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde süpervizyon eşliğinde çocuklar, ergenler ve aileleriyle oyun ve/veya konuşma terapisi ile psikoterapi seansları gerçekleştirmiş ve bilişsel ve duygusal psikolojik değerlendirmeler yapmıştır. Bireysel psikoterapi seanslarına ek olarak, Çocuk, Anne ve Baba Gelişim Atölyeleri (ÇABA) isimli çocukların sosyal becerilerini ve eşzamanlı olarak ebeveynlerin ebeveynlik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan grup çalışmalarını yürütmüştür.

Yüksek lisans eğitimi kapsamında oyun terapisi, psikodinamik vaka formulasyonu ve teknik, çocukların duygusal ve bilişsel psikolojik değerlendirilmesi gibi eğitimleri almıştır. Aynı zamanda sık sık öfkelenme, karşı gelme gibi davranışlar sergileyen dışa yönelim problemi olan çocuklar için geliştirilmiş Düzenleme Odaklı Çocuk Psikoterapisi (RFP-C) Eğitimi’ni kurucusu olan Tracy Prout’tan almış ve uygulayıcısı olmuştur. Doç. Dr. Zeynep Çatay tarafından verilen ve terapistlerin söz dışı müdahaleleri terapötik iletişimde etkin şekilde kullanma becerileri kazandırmayı amaçlayan “Psikoterapistler İçin Bedenselleşmiş Etkileşim Becerileri Eğitimi”ni, Klinik Psk. Nazlı Büyükbayrak tarafından verilen “DIR Floortime 101 Eğitimi”ni, Uzm. Klinik Psk. Şeniz Pamuk & Uzm. Klinik. Psk., Dr. Damla Til Öğüt tarafından verilen “Uzmanlar İçin Ebeveyn Danışmanlığı Eğitimi”ni, Dr. Cathy Malchiodi tarafından verilen “Travma ve Dışavurumcu Sanat Terapisi: Afet Yardımına Yaklaşımlar” eğitimlerini tamamlamıştır.

Duygusal, davranışsal ve ilişkisel zorluklar yaşayan çocuklar, ergenler ve ebeveynleriyle psikodinamik yönelimde çalışmalar yürütmekle beraber, çocuklarla oyun terapisi çalışmalarında mentalizasyon temelli ve duygu düzenleme odaklı müdahalelerden faydalanmaktadır.

Türk Psikologlar Derneği üyesidir.