Uzman Klinik Psikolog Melisa Varol

acelya-sahin-firat

Klinik psikolog ve psikoterapist Melisa Varol İtalyan Lisesi mezunudur. Psikoloji eğitimini Koç Üniversitesi’nde yüksek onur derecesiyle tamamladıktan sonra yine Koç Üniversitesi’nde tam burslu Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini 2022 yılında tamamlamıştır.

Eğitim hayatı boyunca Koç Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (KUPTEM), Koç Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Maya Vakfı, World Human Relief, UCİM ve Çift ve Aile Terapileri Derneği gibi birçok hastane ve sivil toplum kuruluşunda çocuk, ergen, yetişkin ve çiftlere yönelik travma odaklı psikososyal destek çalışmalarında bulunmuştur. Ağustos 2021 Kastamonu sel felaketinde ve Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde saha çalışmalarında yer almış olup düzenli periyodlarda deprem bölgesindeki psikososyal destek çalışmalarına devam etmektedir.

Eğitmen olarak birçok kurum ve kuruluşla işbirliği yapmaktadır. Ruh sağlığı alanında çalışan kişilere yönelik travma psikolojisi ve müdahalesi, psikolojik ilk yardım, özbakım, ikincil travmatizasyon gibi konularda eğitimler vermiştir. Maya Vakfı bünyesinde, 2023 yılında deprem sonrası sahaya bilgili ve yetkin meslek elemanları kazandırmak amacıyla 30 yeni mezun psikolog ve sosyal hizmet uzmanına ruh sağlığı ve psikososyal destek konularında 15 hafta boyunca eğitim vermiş ve ardından süpervizyon ile desteklemiştir.

Dr. Bahar Köse Karaca’dan International Society of Schema Therapy (ISST) onaylı Şema Terapi Temel Düzey, Dr. Emel Stroup’tan Beck Yönelimli Bilişsel Davranışçı Terapi, Prof. Dr. Mehmet Eskin’den Sorun Çözme Terapisi, Dr. Bahar Köse Karaca’dan Şema Terapide Somatizasyon ile Çalışmak, Dr. Esra Esrayan’dan Şema Mod Çalışmalarında Yaşantısal Tekniklerin Kullanımı, World Human Relief ve İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklığında gerçekleşen Uluslararası Travma Çalışmaları 1. Modül, Uzm. Psikolog Aslı Candan Kodalak’tan Theraplay I. Düzey ve Grup Theraplay ve Kendi Kendine Yardım ve Fazlası (KY+) eğitimlerini alan Varol, travma perspektifinden birçok konuyu ele alırken eklektik bir yaklaşım benimsemektedir.

Başlıca çalışma alanları arasında kaygı, hüzün, öfke yönetiminde güçlük, kayıp ve yas, stres ile başa çıkmada güçlük, travmatik yaşantılar (çocukluk çağı travmaları, cinsel istismar, şiddet, kazalar, doğal afetler, ikincil travmatizasyon vb.), uyum sorunları (mezuniyet, taşınma, evlilik, ayrılık/boşanma, çocuk sahibi olma vb.) sorunlara yaklaşım ve sorun çözme, kişilerarası ilişkilere dair güçlükler (aile içi ilişkiler, romantik ve sosyal ilişkiler), yetersizlik ve değersizlik hisleri, sınırlar, duyguları ifade etmede ve düzenlemede güçlük, iş yaşamına/akademik yaşama dair sorunlar (erteleme, zaman yönetimi, tükenmişlik, mobbing vb.) gibi konular yer almaktadır.

Şu anda savaş, göç ve doğal afetlerden etkilenmiş 5-24 yaş arası çocuk ve ailelerine psikososyal destek çalışmalarında bulunduğu Maya Vakfı’nda Kıdemli Klinik Koordinasyon Sorumlusu olarak görev almakta ve Hatay ve Şanlıurfa’da bulunan tüm Maya Vakfı saha klinik ekibinin eğitim ve koordinasyon süreçleri ile ilgilenmektedir. Eş zamanlı olarak yetişkinlere yönelik bireysel seanslarına online ve yüz yüze seçenekleriyle 19ONBİR Danışmanlık’ta devam etmektedir.

Türk Psikologlar Derneği ve Theraplay-Der Oyun ve Aile Terapileri Derneği üyesidir; World Human Relief gönüllü psikoloğudur.